DRÖMMEN OM ETT STABILT LIV ― SALOMONS HISTORIA

Salomon är 26 år och har jobbat på Rivstart sedan maj 2017. Han har lagt ett liv med kriminalitet, droger och dåliga val bakom sig.
”Jag kände mig klar med det kriminella livet och beredd att arbeta hårt. Då är Rivstart ett bra ställe att jobba på, säger han. Men vi kan inte hjälpa någon som inte vill ha hjälp eller inte är villig till att jobba hårt. Du måste gå upp tidigt på morgonen, gå till jobbet och få jobbet gjort. Det är inte alltid enkelt, men du är en del av ett lag som behöver dig och måste kunna lita på dig, säger han.”

En redig norrlänning
Salomon beskriver sig själv som en ”redig norrlänning”, en person som tar ansvar och vill göra rätt för sig. Som barn minns han en busig kille med mycket spring i benen. En kille som kom att utveckla en kriminell identitet som han själv benämner som ”oldschool” och där ”tjuvheder” var viktigt.
”Jag har alltid känt en rastlöshet och ett motstånd mot översittare. Har haft svårt att behärska mig i situationer där andra människor eller jag själv blivit orättvist behandlade. Jag har löst många situationer med våld tidigare och får jobba hårt varje dag med att förändra mina tankemönster. Den kriminella identiteten med sina värderingar är något jag måste reflektera över och arbeta med att förändra.”

Ett liv i kriminalitet och missbruk
Från 12 års ålder var droger en del av Salomons vardag. Då rökte han hasch första gången. I sjunde klass bytte han från en liten byskola till en större skola inne i stan. Där hittade han umgänge som använde droger. Ganska snart slutade Salomon gå till skolan för att umgås med sina kompisar istället.
”Sedan spårade det ur ganska fort, berättar han. Från att röka hasch, till att prova alla möjliga droger till att jag fastnade för amfetamin. Och jag upptäckte att jag tyckte om att umgås med kriminella.”

Salomon har avtjänat tre fängelsestraff.
”Den sista voltan var på sex månader. De två första månaderna var jag påtänd på andras mediciner till dess jag blev flyttad till en drogfri avdelning. När jag släpptes informerade min övervakare om Rivstart och bad mig vara nykter till vårt nästa inbokade möte. Jag hade haft en önskan ganska länge om att bryta med mitt kriminella liv. Men om jag inte har ett boende, inte har jobb så har det inte varit aktuellt. Det är en jättelång process att få bostad och jobb när man suttit inne. Man får bo på gatan, eller i bilen. Det är ett helvete som man inte orkar leva i nykter. Jag vet att om jag börjar punda igen så tar det bara ett par månader så sitter jag i fängelse igen.”

Ett test
När jag kom till Rivstart så möttes jag av en tillit som gjorde mig skeptisk. Bland det första som hände var att jag fick nycklarna till kontoret och till en Landrover. Jag skulle ta ut en hund som satt i bilen på promenad.
”Jag tänkte att de är ju helt dumma i huvudet på det här stället, säger han och skrattar hjärtligt. Men så tänkte jag att det nog måste vara ett test.”

Drömmer om framtiden
Idag drömmer Salomon om att skapa sig en stabil tillvaro med jobb, att äga ett hus, att ha en bil och en hund. En punkt på önskelistan är redan uppfylld. I oktober anställdes Salomon som grovarbetare på Rivstart.
”Vad är ditt råd till unga?”
”Prova aldrig droger! Du vet aldrig hur du upplever ruset. Provar du inte kan du inte bli beroende. Droger gör att du lever i en låtsasvärld, i en bubbla som alltid spricker. Och gå i skolan!”

 

‒ av Jenny Söderberg Lundsholt